Easter is the most important holiday of the year. Easter egg is called pysanka. Pysanka shells have been found in archaeological sites from more than 3000 years ago, and many of those designs are still being used on pysanka today. Preparation for Easter starts seven weeks ahead of time with the advent of Lent. Believers don’t eat meat and animal products.
Palm Sunday, the week before Easter is known in Ukraine as Willow Sunday. People bring home willow branches which have been blessed in church. The week is dedicated to preparing for Easter. The Thursday before Easter is called Clean Четверг.
According to Russian tradition one should bathe before sunrise on this day. The house must be too clean. Good Friday is the day that the women of the family bake “paska”, Russian Easter bread. On Saturday children dye Easter eggs to add to the Easter basket which will be blessed in church.
It also includes pysanka, salt, paska, sausage and ham. In the evening people go to church for the Easter mass, which lasts all night. Easter Sunday is a day of singing songs and eating.
Young girls dance and sing about nature and spring. People exchange pysanky.
Пасха в Украине
Пасха – это самый важный праздник года. Пасхальное яичко называется писанка. Скорлупу яиц находили при археологических раскопках цивилизаций, существовавших более 3000 лет назад, и многие из тех узоров используется для росписи писанок сегодня. Подготовка к Пасхе начинается за 7 недель объявлением поста.
Верующие не едят мясо и продукты животного происхождения. Воскресенье за неделю до Пасхи в Украине
называется Вербным воскресеньем. Люди приносят домой ветки вербы, которые святятся в церкви. Эта неделя посвящена подготовке к Пасхе.
Четверг перед Пасхой называется Чистый четверг. Согласно украинской традиции нужно искупаться до рассвета в этот день. Дом нужно тоже убрать. Страстная Пятница – это день, когда женщины пекут куличи, так называется пасхальный хлеб в Украине.
В воскресенье дети красят Пасхальные яички, чтобы положить их в Пасхальную корзину, что святят в церкви. Туда также кладут яйцо, соль, кулич, колбасу и ветчину. Вечером люди идут в церковь на мессу, службу, которая длится всю ночь. Пасхальное воскресенье – это день еды и пения. Молодые девушки танцуют и поют о природе и весну.
Люди обмениваются писанками.
Великдень в Україні
Великдень – це найважливіше свято року. Великоднє яєчко називається писанка. Шкаралупу писанок знаходили при археологічних розкопках цивілізацій, що існували більше 3000 років тому, і багато з тих візерунків використовується для розпису писанок сьогодні.
Підготовка до Великодня починається за 7 тижнів оголошенням посту. Віруючі не їдять м’ясо і продукти тваринного походження. Неділя за тиждень до Великодня в Україні називається Вербною неділею.
Люди приносять додому гілки верби, що святяться в церкві. Цей тиждень присвячений підготовці до Великодня. Четвер перед Великоднем називається Чистий четвер. Відповідно до української традиції потрібно викупатися до світанку в цей день. Будинок потрібно теж прибрати.
Страсна П’ятниця – це день, коли жінки печуть паски, так називається великодній хліб в Україні. У неділю діти фарбують Великодні яєчка, щоб покласти їх у Великодній кошик, що святять у церкві. Туди також кладуть писанку, сіль, паску, ковбасу і шинку. Увечері люди йдуть у церкву на месу, службу, що триває всю ніч. Великодня неділя – це день їжі і співу.
Молоді дівчата танцюють і співають про природу і весну. Люди обмінюються писанками.
Questions:
1. What is the most important holiday of the year? 2. What is Lent? 3. What is pysanka?
4. When does preparation for Easter start? 5. How do people prepare for Easter? 6. When do children dye eggs?
7. What do people put into the Easter basket?